Ανακοίνωση του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας για το νέο νομοσχέδιο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Όχι στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια! Όχι στο πανεπιστήμιο του κέρδους και της αστυνομικής βίας.

Με σκληρή καταστολή και αστυνομοκρατία, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα  πλήρως αντιδραστικό νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, βαθιάς επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο και σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό κλπ.). Τα 345 άρθρα του  συμπυκνώνουν και εμβαθύνουν όλες τις αντιδραστικές  αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα, από την Διαμαντοπούλου ως το Γαβρόγλου. Αποτελεί νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στις οδηγίες Ε.Ε, της Μπολόνια, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.

Με το νέο νόμο-πλαίσιο που κατατέθηκε το πανεπιστήμιο γίνεται ακόμα περισσότερο «μπίζνα» υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων γνώσεων, υποβαθμισμένων πτυχίων, έρευνας με μοναδικό στόχο το κέρδος και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, βάζοντας ταφόπλακα στην όποια δυνατότητα είχε απομείνει για έρευνα και διδασκαλία που δεν θα υπάγεται άμεσα στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κανονικοποιείται η υποχρηματοδότηση και η λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους αγοράς και με όρους εσόδων εξόδων. Ο νέος νόμος-πλαίσιο φέρνει μια σειρά αλλαγές που θεσμοθετούν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ πλέον και επισήμως δεν θα πρέπει να περιμένουν από το κράτος να τα χρηματοδοτεί, καθώς θα έχουν απελευθερωμένες όλες τις δυνατότητες να συνεργαστούν με ιδιωτικούς φορείς, να τους εντάξουν στα προγράμματα σπουδών, να τους αναθέσουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά κ.α. Η «αγορά εργασίας» θα καθορίζει τη χρησιμότητα των τμημάτων και ο βαθμός χρησιμότητας θα καθορίζει το μέγεθος της κρατικής χρηματοδότησης, καθεστώς που οικοδομείται από το 2019 με την θέσπιση της αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ. Τα τμήματα θα λειτουργούν σε συνθήκες ανταγωνισμού για το ποιο θα προσελκύει περισσότερους «χορηγούς» ώστε να είναι πιο κερδοφόρο.

Όσον αφορά στον τομέα της έρευνας, με το νέο νόμο και τα «βιομηχανικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά» (όπου και πλέον μπορεί να είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής ακόμα και στέλεχος εταιρίας και κάτοχος διδακτορικού) γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους υπαγωγής της ερευνητικής διαδικασίας στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου. Σε συνδυασμό με την συνειδητή υποχρηματοδότηση μοναδικός δρόμος για ερευνητική δράση θα γίνονται οι εταιρείες και η πολεμική έρευνα. (βλέπε χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από το Στρατό σε χώρες όπως πχ οι ΗΠΑ αλλά ακόμα και χρηματοδότηση και συνεργασία Νατοϊκών προγραμμάτων με τα ελληνικά πανεπιστήμια). Μια έρευνα που ως ιδιωτική και επιχειρηματική λειτουργία θα απαιτεί να βγάλει κέρδος, εκμεταλλευόμενη μάλιστα το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας που υπάρχει στα πανεπιστήμια, όπου το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι το πιο φθηνό και αναλώσιμο κόστος της «επένδυσης». Μάλιστα, στο νομοσχέδιο, αναφέρεται ρητά η ίδρυση «σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας” που, ανάμεσα σε άλλα, θα μπορεί “να υλοποιεί ερευνητικά ή αναπτυξιακά έργα/προγράμματα και να διεξάγει βιομηχανική έρευνα για επιχειρήσεις και φορείς». Επιπλέον, η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο γενικότερο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων θα εξασφαλίζει τη γαλήνη στο πανεπιστήμιο-R&D παράρτημα της κάθε επιχείρησης με την καταστολή κάθε συνδικαλιστικής δράσης και συλλογικής εναντίωσης.  Δεν μας κάνει εντύπωση δε ότι καμία διάταξη του νέου νόμου δεν αναγνωρίζει τους ερευνητές/τριες ως εργαζόμενους του πανεπιστημίου που θα πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθό – ασφάλιση και ωράριο.

Το νομοσχέδιο επίσης επιβάλλει:

 1. Αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΘΑΑΕ για την συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων με περιοδική πιστοποίηση ανά 5 έτη από ΕΘΑΑΕ με αγοραία κριτήρια όπως τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων του Α.Ε.Ι., την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχει, την καλύτερη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας ή συγκεκριμένων περιφερειών.
 2. Περαιτέρω αλλαγές για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Αφού πριν από ένα χρόνο συνδέθηκε με την αξιολόγηση, τώρα θεσμοθετούνται μια σειρά παροχές υπηρεσιών επί πληρωμή, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες μόρφωσης και διεξαγωγής της έρευνας που θα αξιοποιούν τους περιορισμένους πόρους του υποχρηματοδοτούμενου πανεπιστημίου.
 3. Βαθαίνει η αυταρχική θωράκιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Επαναφέρει τα συμβούλια ιδρύματος με αναβαθμισμένο τον ρόλο των εξωπανεπιστημιακών μελών, άσχετων με την ακαδημαϊκή κοινότητα, μελών εταιρειών και όχι μόνο, που θα καθορίζονται από την «αγορά», εκτοπίζοντας τα όποια ψήγματα επίδρασης του πανεπιστημιακού κινήματος και των εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο στην διοίκηση του. Η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει την πολιτική της και από ‘απρόβλεπτα’ περιστατικά στο κομμάτι της διοίκησης και να εμπλέξει πιο οργανικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
 4. Συνολικά, τα προγράμματα σπουδών αναπροσαρμόζονται και κατακερματίζονται, αποκόβονται από το επιστημονικό αντικείμενο και δημιουργούν εργαζόμενους ευέλικτους και εύκολα εκμεταλλευόμενους, όπως ορίζουν ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και προωθούν η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.

Συναδέλφισσες/οι,

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους να παλέψουμε συντονισμένα ενάντια στο νέο χτύπημα που φέρνει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη ενός συνολικότερου κινήματος διαρκείας ενάντια στο σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν την αντιδραστική του μετάλλαξη. Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η συνολική απόρριψη και η ήττα της προσπάθειας της κυβέρνησης να φέρει αυτό το σχέδιο.

Απαιτούμε:

 • Να μη κατατεθεί ο νέος νόμος Κεραμέως
 • Ανατροπή του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη
 • Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Να μη τολμήσουν να βάλουν την ΟΠΠΙ στα ιδρύματα.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την έρευνα.
 • Έρευνα για τις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας ερευνητής να μην αμείβεται κάτω από 1000 ευρώ.

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αχαΐας

Ακαδημία Αθηνών: Απολύει και εκδικητικά απαιτεί πίσω δεδουλευμένα ενός χρόνου

ΚΑΤΑΓΕΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΣΕΡΕΤΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Οι βιβλιοθηκονόμοι-βιβλιογράφοι Γιώργος Κατσαμάκης, Κυριακή Αδάμ και
Καλλιόπη Φατούρου προσλήφθηκαν το 2005 και 2010 αντίστοιχα, στη Βιβλιοθήκη
της Ακαδημίας με σύμβαση έργου και αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της
Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών και τη σύνταξη ελληνικής εθνικής βιβλιογραφίας του 20ου αιώνα . Οι συμβάσεις τους αναίτια διακόπηκαν το 2019 και διεκδίκησαν τη μονιμοποίησή τους στα δικαστήρια μετά από 10 και 15 χρόνια
επαναλαμβανόμενων συμβάσεων. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις προσωρινών
διαταγών εργάστηκαν για 1 χρόνο, οπότε το Σεπτέμβριο του 2020 τους ανακοινώθηκε αρνητική απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή τους και
το Μάρτιο του 2022 για την έφεσή τους. Στους από το 2020 άνεργους ή περιστασιακά απασχολούμενους ερευνητές επιδόθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου
2022 εξώδικη απαίτηση της Ακαδημίας Αθηνών να επιστρέψουν τους μισθούς τους
(13.000 ευρώ για τον καθένα), για το διάστημα που βάσει δικαστικών αποφάσεων
εργάστηκαν με ασφαλιστικά μέτρα στη βιβλιοθήκη της. Αν σε 30 ημέρες δεν
“επιστρέψουν” τα χρήματα, το “χρέος” θα πάει στην εφορία για τα περαιτέρω.

Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια
Εκπαίδευση στέκεται αλληλέγγυο στους πρώην εργαζόμενους ερευνητές/τριες και καταγγέλλει την εκδικητική, ανάλγητη κι εξοντωτική επίθεση της Ακαδημίας
Αθηνών
σε πρώην εργαζόμενους που διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στην εργασία
και τη συνέχιση της έρευνάς τους, επιδιώκοντας να τους εξοντώσει πλέον
οικονομικά και ηθικά.


Απαιτούμε:

 • Tην επαναφορά τους στην Ακαδημία Αθηνών και το έργο τους ως
  εργαζόμενων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • To Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργςό Νίκη Κεραμέως να διακόψει και ανακαλέσει οποιασδήποτε απαίτησης επιστροφής δεδουλευμένων χρημάτων
  από τους εν λόγω βιβλιοθηκονόμους που εργάστηκαν και πληρώθηκαν για ένα
  χρόνο με δικαστικές αποφάσεις.

Αστεροσκοπείο: Δεν δικαιούσαι άδεια εγκυμοσύνης

ΚΑΤΑΓΕΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΣΕΡΕΤΕ) ΓΙΑ MH ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ (ΕΑΑ)

Το σωματειο εργαζομένων στην Έρευνα και τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταγγέλλει την απαράδεκτη άρνηση χορήγησης άδειας μητρότητας σε έγκυο συναδέλφισσα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, η οποία μάλιστα βρισκόταν στο τέλος του 8ου μήνα της κύησης. Η σύμβαση έργου που  εληξε τέλος του Ιούνη και δεν εχει ανανεωθει εως σημερα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει κοινοποιηθεί σε όλο το ΙΑΑΔΕΤ (το Ινστιτούτο στο οποίο άνηκε η συναδέλφισσα) και στη διοίκηση. Συνολικά, η διοίκηση του ΕΑΑ, αν και συστηνει συμβασεις ΙΔΟΧ, μεταθέτει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στον Επιστημονικό Υπεύθυνο επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να επιλύονται ατομικά, σε συνεννόηση με τον/την εκάστοτε Επιστημονικό Υπεύθυνο/η (ΕΥ) μέσα σε πλαίσιο «ευελιξίας και ευαισθησίας». Στο εν λόγω Ίδρυμα όπως και σε άλλα Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια αυτού του είδους οι συμβάσεις παρακάμπτουν στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία, όπως η άδεια εγκυμοσύνης, αναρρωτικές άδειες, απεργίες, κανονικές άδειες μεταβάλλοντας, τελικά, κάθε δικαίωμα σε αντικείμενο προσωπικής διαπραγμάτευσης του εργαζομένου με τον Επιστημονικό του Υπεύθυνο.

Για εμάς δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ εργαζόμενης και ΕΥ, ούτε προφανώς για μια απλή λήξη σύμβασης. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται εν τελει για απόλυση εργαζόμενης. Είναι κανόνας στον κλάδο της Έρευνας, η πιο προφανής εξαρτημένη σχέση εργασίας (με όλα τα δικαιώματα που αυτή η σχέση συνεπάγεται, ασφαλιστικά, εργασιακά κλπ.) να εμφανίζεται με διάφορους μανδύες «συνεργασίας» , «εκπαίδευσης» κλπ. Είμαστε εργαζόμενοι/ες και απαιτούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

Απαιτούμε:

 • Την άμεση ανανέωση της σύμβασης της συναδέλφισσας η οποία να είναι σύμβαση εργασίας εξαρτημένης σχέσης
 • Να δοθούν όλες οι άδειες μητρότητας και γονικής άδειας ανατροφής τέκνου όπως επίσης να αναπροσαρμοστεί το ωράριο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και κανονισμούς για τη μητρότητα.

Η περίπτωση της συναδέλφισσας στο ΕΑΑ δεν είναι μεμονωμένη! Ως σωματείο επιδιώκουμε να ανοίξει η συζήτηση για αντίστοιχα θέματα στον κλάδο τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΓΚΥΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ!

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΜΑΣΤΕ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜENΩΝ ΤΩΡΑ!

Σήμερα, 9 μήνες μετά την περάτωση του έργου «Υποστήριξη των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του ΑΠΘ για το έτος 2020-2021» σημαντικός αριθμός υποτρόφων παραμένει απλήρωτος λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης δικαιολογητικών. Κατά την υλοποίηση του έργου και λίγο πριν την περάτωση του συνόλου των διδακτικών ωρών ζητήθηκαν εκ των υστέρων επιπλέον δικαιολογητικά, τα οποία ήταν αδύνατο να βρεθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή (παρουσιολόγια, zoom reports κ.α.). Δεν φτάνει η ανασφάλιστη, ελαστική και επισφαλής εργασία που βιώνουμε, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες και με την καταπάτηση των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει.

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΣΕΡΕΤΕ Θεσσαλονίκης, προχώρησε στις 17 Μάη, ημέρα της κλαδικής απεργίας, σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΚΕ, όπου και κατατέθηκε ψήφισμα για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους/ες ανεξαιρέτως τους υπότροφους που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη πράξη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛΚΕ απέδωσε το σύνολο των ευθυνών στο υπουργείο υποστηρίζοντας ότι εξέδωσε εκ των υστέρων υπουργική απόφαση με νέες οδηγίες. Την ίδια στιγμή αποποιήθηκε τις δικές του ευθύνες ως διαχειριστική αρχή, ενώ ταυτόχρονα απέφυγε να πάρει την πλευρά των απλήρωτων υποτρόφων.

Σε συνέχεια της παρέμβασης και ως αποτέλεσμα των πιέσεων του σωματείου, η διοικητική υποστήριξη του έργου επικοινώνησε στα τέλη του Μάη με τους/τις απλήρωτους/ες συναδέλφους/ισσες ενημερώνοντας για νέα παράταση υποβολής δικαιολογητικών και αξιολόγηση τους με νέα κριτήρια προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή των πληρωμών. Ακόμα και αν αυτή η κίνηση αποτελεί μία πρώτη σημαντική νίκη του σωματείου, επιλέγουμε να μην εφησυχαστούμε αλλά να συνεχίσουμε τις δράσεις μας μέχρι την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων.

Επιλέγουμε να μην δώσουμε αυτόν τον αγώνα μόνοι και μόνες. Μέχρι σήμερα πολλά απλήρωτα άτομα έχουν επικοινωνήσει με το σωματείο. Συνεχίζουμε να καλούμε όσα άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με την μη καταβολή των δεδουλευμένων να επικοινωνήσουν με το σωματείο αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτό προκειμένου να δυναμώσουμε τις συλλογικές μας διεκδικήσεις απέναντι στα κοινά μας προβλήματα.

Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιστοσελίδα: unionresearchers.wordpress.com

Email: union.researchers.thess@gmail.com

Facebook: Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στηνΈρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Έξω από τα Πανεπιστήμια, οι managers, οι επιχειρήσεις και η αστυνομία

Η ΝΔ στα μόλις 3 χρόνια διακυβέρνησής της έχει ψηφίσει ήδη 2 νόμους που αναδιαρθρώνουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προς μία σκληρά νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και φέρνει προσφάτως ένα ακόμη νομοσχέδιο. Η Υπουργός Παιδείας θέτει στο δημόσιο διάλογο το 3ο νομοσχέδιο που βάζει τέλος στο δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο και καταστρατηγώντας με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο το πνεύμα του άρθρου 16. Ο νέος νόμος πλαίσιο εισάγει ευθέως τους νόμους της αγοράς στη λειτουργία των ιδρυματων, πιο συγκεκριμένα για εμάς τους/ις εργαζόμενους/ες στην έρευνα αξίζει να ξεχωρίσουμε τα βιομηχανικά διδακτορικα και την εισαγωγή μανατζερ στη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τον ν. Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, εισάγοντας την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) κατά τη διάρκεια των εξεταστικών, όπως δηλώνεται από τα φύλλα πορείας που έχουν λάβει τα μέλη της ΟΠΠΙ. Αυτή η επιλογή αστυνόμευσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δείχνει την αυταρχική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αποστερεί τα Πανεπιστήμια από το βασικό τους χαρακτηριστικό, εκείνο δηλαδή της ελευθερίας λόγου, της πολιτικής δράσης και έκφρασης, με πρόσχημα την ανομία και την ασφάλεια. 

Το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι η ΟΠΠΙ χρειάζεται γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώροι ανομίας. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η πραγματική ανομία εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι η επισφαλής, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι/ες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ανομία εντός των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι η απλήρωτη ερευνητική εργασία. Η ανομία εντός των ΑΕΙ είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας! Δεν θα γίνουμε ο πρώτος κλάδος που επιτηρείται από αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις καταστολής!

Το τι συνεπάγεται η ύπαρξη της αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων μας το έδειξαν τα γεγονότα στο ΑΠΘ, με τη δολοφονική επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ακόμα και σε ευθεία βολή, που είχε ως αποτέλεσμα  το σοβαρό τραυματισμό φοιτητή. Στην πραγματικότητα η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν σχετίζεται ούτε με την προστασία ούτε με την ασφάλεια των προσώπων και των υποδομών: η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα από τα βασικά βήματα στο δρόμο προς την πλήρη υιοθέτηση πρακτικών και λειτουργιών της αγοράς από την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω αυτής της σκληρής καταστολής η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ένα πλήρως αντιδραστικό νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Με το νέο νόμο-πλαίσιο το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε ένα  ίδρυμα παροχής υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων γνώσεων, χωρίς δικαιώματα πτυχίων, όπου κύριο ρόλο θα έχουν οι manager και οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι “κομμένο και ραμμένο” στις οδηγίες Ε.Ε, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ. Προβλέπει την πλήρη επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ και πτυχία – σούπες χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, τον αποκλεισμό χιλιάδων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την ήδη νομοθετημένη ισοτιμία των πτυχίων με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων, οδηγούν σε πανεπιστήμια που θα πρέπει να υποτάσσονται πλήρως στις επιχειρηματικές απαιτήσεις, αλλιώς δεν θα υπάρχουν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μπει οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και  εργατικού κινήματος. Και αυτό είναι ένα ακόμη μέτρο που προστίθεται στα μέτρα απαγόρευσης διαδηλώσεων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, του νόμου Χατζηδάκη με την επίθεση στα σωματεία, των συλλογικών τους διαδικασιών,  την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, και την προσπάθεια ελέγχου τους από το κράτος και τους εργοδότες. Στο Πανεπιστήμιο που θέλουν να φτιάξουν δεν χωράει η ανατρεπτική πολιτική, δεν χωράνε αντιδράσεις στις συμφωνίες ΣΕΒ-ΕΜΠ, δεν χωράνε αντιδράσεις στα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ και των ελληνικό στρατό.

 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΙ MANAGERS, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Καλούμε σε συστράτευση όλων των μελών της αγωνιζόμενης πανεπιστημιακής κοινότητας και σε στήριξη και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ την Παρασκευή 10/6, 6πμ, ενάντια στην είσοδο της ΟΠΠΙ!

 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Να διαλυθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία      
 • Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο – ανατροπή του νόμου Κεραμέως–Χρυσοχοϊδη        
 • Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς.
 • Έρευνα για την κοινωνία – όχι για το στρατό και την αστυνομία.
 • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στην έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημίων
 • Κάτω η κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της καταστολής και του πολέμου.

ΕΜΠ: Πλήρωσε μόνος/η σου το συνέδριο σου

Ψήφισμα για την αποζημίωση των ΥΔ του ΕΜΠ για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια

Πρόσφατα, και έπειτα από ανάδειξη του ζητήματος από τον Σύλλογο ΥΔ του ΕΜΠ, το ίδρυμα ψήφισε τροποποίηση του προϋπολογισμού του για το 2022, με την οποία προβλέπεται κονδύλι για την Επιχορήγηση Συμμετοχής Υποψηφίων Διδακτόρων σε Συνέδρια με συνολικό ύψος τα 50.000 ευρώ, η οποία τελικά εγκρίθηκε και από το Υπουργείο. Ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε μόλις το ποσό των 10.000 ευρώ (!!) για το συγκεκριμένο κονδύλι, ποσό εξευτελιστικό αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των υποψηφίων διδακτόρων που υποστηρίζουν τις ανάγκες του ιδρύματος. Σαφώς, πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, και αφήνει χιλιάδες συναδέλφισσες/ους ακάλυπτες/ ους.

Ωστόσο, παρότι και στον περσινό προϋπολογισμό του ΕΜΠ το αντίστοιχο κονδύλι ανερχόταν στα 50.000 ευρώ, το ίδρυμα δεν κατέβαλε καθόλου χρήματα προς τη Φοιτητική Λέσχη από την επιχορήγηση που προβλεπόταν για αυτήν. Με έγγραφο που έστειλε η Φοιτητική Λέσχη προς τις γραμματείες των Σχολών του ΕΜΠ στις 3/2/2022, τις ενημέρωνε ότι η χρηματοδότησή της είχε παγώσει από το ίδρυμα, ήδη από την περσινή χρονιά και ότι μέχρι να της πιστωθούν χρήματα από τον φετινό προϋπολογισμό οι γραμματείες δε θα πρέπει να στέλνουν αιτήματα επιχορήγησης των ΥΔ για συμμετοχή σε συνέδρια.

Εδώ θα  πρέπει να σημειώσουμε ότι και το ποσό των 50.000 ευρώ είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με την πρόφαση ότι στο παρελθόν τα χρήματα δεν απορροφούνταν. Για εμάς αποτελεί ερώτημα εάν αυτό το επιχείρημα αφορά και την τελευταία διετία που αφενός λόγω της πανδημίας τα ταξίδια για συνέδρια είχαν περιοριστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό και αφετέρου η περσινή επιχορήγηση προς τη Φοιτητική Λέσχη δε δόθηκε ποτέ!

Μας προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι το ΕΜΠ δεν έδωσε ποτέ την επιχορήγηση της Φοιτητικής Λέσχης. Την περίοδο της πανδημίας εξακολουθούσαν να διεξάγονται επιστημονικά συνέδρια έστω και εξ’ αποστάσεως, τα οποία είχαν κανονικά κόστος εγγραφής. Γνωρίζουμε περιπτώσεις συναδέλφων/ισσών που αιτήθηκαν αποζημίωσης για συμμετοχή σε συνέδριο και δεν έλαβαν καμία απολύτως απάντηση! Τελικά με ποια δικαιολογία το ΕΜΠ δεν έδωσε ποτέ αυτά τα χρήματα, ενώ τα είχε λάβει ειδικά για αυτόν τον σκοπό και τελικά τι απέγιναν;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το κονδύλι των 50.000 ευρώ (πόσω μάλλον τα 10.000!) δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και τα υψηλά κόστη των συνεδρίων των ΥΔ του ΕΜΠ. Έτσι το κόστος μετακυλίεται στις τσέπες των ΥΔ, αποκλείοντας ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται στη βασική έρευνα και δεν καλύπτονται από ερευνητικά προγράμματα, την ίδια στιγμή που τα επιστημονικά συνέδρια είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής!

Το ΕΜΠ φαίνεται πως βρίσκει χρήματα για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και φιέστα, όμως σε ότι αφορά τις πάγιες ανάγκες των ΥΔ, εφευρίσκει πάντα ένα ευφάνταστο γραφειοκρατικό σχήμα για αιτιολογήσει την ανεπάρκειά του!

Απαιτούμε:

 • Να δοθεί αναδρομικά αποζημίωση σε εκείνους και εκείνες που αιτήθηκαν για χρηματοδότηση και βρέθηκαν να δίνουν χρήματα από την τσέπη τους.
 • Να αυξηθεί το κονδύλι (το ποσό των 50.000 ευρώ είναι παντελώς ανεπαρκές) στο ύψος των αναγκών των ΥΔ. Δε νοείται να βαραίνει το κόστος των υποχρεώσεων απόκτησης του διδακτορικού τίτλου τον ίδιο τον υποψήφιο/α!

Στήριξη της φοιτητικής πορείας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την κρατική καταστολή [Θεσσαλονίκη]

Το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΣΕΡΕΤΕ καλεί σε στήριξη της φοιτητικής πορείας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την κρατική καταστολή, την Πέμπτη 9/6 στις 19:00 στην Καμάρα.

[Φώτο: Αντικατασταλτικό πανό που αναρτήθηκε στης 11 Μάη έξω από την ΣΘΕ]

Έξω τα ΜΑΤ & ΟΠΠΙ από τους χώρους εργασίας – σπουδών

Στηρίζουμε την εκπαιδευτική-αντικατασταλτική πορεία, Πέμπτη 2/6, στη 12:00 στα Προπύλαια.

Συμμετέχουμε στην αντικατασταλτική πορεία, Σάββατο 28/5, στις 17:00 στα Προπύλαια,  φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων & συλλογικοτήτων ενάντια στην επανειλημμένη καταπάτηση του ασύλου και το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

Καταγγέλλουμε την βάρβαρη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ για άλλη μια φορά ενάντια στους φοιτητ(ρι)ές του ΑΠΘ. Η δολοφονική αυτή επίθεση με χημικά,χειροβομβίδες κρότου λάμψης ακόμα και σε ευθεία βολή είχε ως αποτέλεσμα  τον τραυματισμό φοιτητή. Η καταστολή και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης με δηλώσεις για ενίσχυση των  δυνάμεων καταστολής στο ΑΠΘ μαζί με την έντονη παρουσία ασφαλιτών που παρακολουθούν τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζόμενων ξεπερνά τα όρια του Πανεπιστημίου και αποτελεί υπόθεση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.  Η βαρβαρότητα και ο αυταρχισμός απέναντι στη φοιτητική νεολαία  έρχεται ταυτόχρονα με τις προκλητικές δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  με την παρουσίαση του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που παρουσίασε η Κεραμέως που επιδιώκει να σβήσει κάθε αποτύπωμα του δημόσιου πανεπιστήμιου που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για κατάργηση της δωρεάν στέγασης στις φοιτητικές εστίες.

Στην πραγματικότητα η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν σχετίζεται ούτε με την προστασία ούτε με την ασφάλεια των προσώπων και των υποδομών: η εισαγωγή της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια λανσάρεται πλέον και απροκάλυπτα ως η προϋπόθεση για την ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο πραγματικός λόγος εισαγωγής της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν μπορεί να εκφραστεί πιο συνοπτικά και πιο καίρια από την πρόσφατη δήλωση του κ. Γεωργιάδη στις 18.1.2022 ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει «την ιστορική ευθύνη» να νικήσει «οριστικά την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς». Τώρα, όπως και τότε, βασικός στόχος παραμένει η εξάλειψη των δημοκρατικών διαδικασιών, η απονεύρωση του φοιτητικού κινήματος και η υποταγή της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στις επιταγές της οικονομίας. Το κυρίαρχο αφήγημα “των μπαχαλάκηδων” στα ΑΕΙ και της ανάγκης αστυνόμευσης μέσω της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έρχεται να καλύψει τις πραγματικές προθέσεις των κέντρων εξουσίας. Η εισαγωγή της αστυνόμευσης αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις  διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ΑΕΙ θα πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε χώρο κερδοφορίας στον οποίο οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν θα έχουν χώρο. Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μπει οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Αποτελεί κομμάτι του puzzle των χουντικής έμπνευσης μέτρων απαγόρευσης διαδηλώσεων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, του νόμου Χατζηδάκη με την επίθεση στα σωματεία, των συλλογικών τους διαδικασιών,  την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, και την προσπάθεια ελέγχου τους από το κράτος και τους εργοδότες.


Tον πρώτο λόγο για τα πεπραγμένα εντός του πανεπιστημίου τον έχουν οι εργαζόμενοι/ες και οι φοιτητ(ρι)ές και όχι η κυβέρνηση! Δε θα επιτρέπουμε σε κανένα όργανο καταστολής να κάνει κουμάντο στο χώρο που κάποτε σπουδάσαμε και τώρα δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε. Το πανεπιστήμιο ήταν είναι και θα είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών. Τα σωματεία και οι συλλογικότητες θα στηρίξουν τους φοιτητικούς συλλόγους και μαζί θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το άσυλο! Θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας!

 • Καμία εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου Κ-Χ και εγκατάσταση ΟΠΠΙ!
 • Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου εδώ και τώρα!
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της νεολαίας και των εργαζομένων!
 • Λεφτά για την Παιδεία, την έρευνα και την υγεία, όχι για παραπάνω προσλήψεις στα σώματα καταστολής και στο στρατό!

Ενημέρωση από την απεργιακή κινητοποίηση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης

Σήμερα 17 Μάη το Σ.Ε.Ρ.Ε.ΤΕ προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλιση, ωράριο, μισθό για όλο το αόρατο κομμάτι εργαζομενων στο οποίο βασίζεται η έρευνα. Το παράρτημα Θεσσαλονίκης παρέστη σε μαζική διαμαρτυρία έξω από την πρυτανεία του Α.Π.Θ. με την στήριξη φοιτητικών συλλόγων (Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Φυσικού). Μέλη του σωματείου μεταβίβασαν ψήφισμα στον αντιπρύτανη Στυλιανίδη ζητώντας τα αυτονόητα. Στην συνέχεια και ενώ πραγματοποίηθηκε πορεία εντός του ΑΠΘ απηύθυνε κάλεσμα στου εργαζόμενους/ες στην έρευνα σε μια προσπάθεια ενοποίησης των διεκδικήσεων σε έναν κατακερματισμένο και πληττόμενο κλάδο, μοιράζοντας κείμενα σε εργαστήρια.

Τέλος, κλειστές πόρτες στον ΕΛΚΕ βρήκαν για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι/ες στην έρευνα στην προσπάθεια τους να καταθέσουν ψήφισμα για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από την σύμβαση ανταποδοτικής υποτροφίας για την διεξαγωγή διδακτικού επικουρικού έργου, του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Οι πρυτανικές αρχές από την μια επιλέγουν να αποκλείσουν τις εργαζομενες απο το ερευνητικό τους έργο και την επόμενη να κλειδώσουν τον ΕΛΚΕ αποτρέποντας το σωματείο να καταθέσει ψήφισμα για την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ μάλιστα την ίδια ώρα υπήρχε εκδήλωση στον ΕΛΚΕ με αποτέλεσμα κιόλας εργαζόμενοι/ες να κλειδωθούν απέξω.

Με κλειστές πόρτες, απλήρωτη εργασία και αστυνομία, έρευνα δεν γίνεται. Το σωματείο θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δεδουλευμένα των συναδέλφων και συναδελφισσων, που παραμένουν απλήρωτοι/ες 7 μήνες μετά (!) την περάτωση του διδακτικού τους έργου. Δεν φτάνει η ανασφάλιστη, ελαστική και επισφαλής εργασία που βιώνουμε, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την καταπάτηση των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει.

Ενόψει της συνέλευσης του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης στις 4 Ιουνίου καλούμε όσες και όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με την μη καταβολή των δεδουλευμενων να επικοινωνήσουν με το σωματείο. Επιλέγουμε να μην δώσουμε αυτόν τον αγώνα μόνοι και μόνες, δυναμώνουμε τις συλλογικές μας διεκδικήσεις για τα συλλογικά προβλήματα.

Συνέλευση Παραρτήματος Θεσσαλονίκης Σ.Ε.Ρ.Ε.ΤΕ: 4 Ιουνίου 5μμ ΝΟΠΕ, αίθουσα Τυπογραφείο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Email: union.researchers.thess@gmail.com

Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΣΕΡΕΤΕ

17 Μάη: Απεργία στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΜΙΛΑΜΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Το Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και την κατοχύρωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποτελείται από συναδέλφισσες/ους με διαφορετικούς ρόλους (Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες/σσες, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α.) και εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις, υποτροφίες, “μπλοκάκια”, αμισθί) το έργο των οποίων όμως είναι απαραίτητο για την ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

Μισθός-Ασφάλιση-Ωράριο

Αυτονόητα δικαιώματα που επιδιώκει να κατοχυρώσει το Σωματείο μας για όλο το αόρατο κομμάτι εργαζομένων στο οποίο βασίζεται η παραγωγή της Έρευνας. Σε έναν κατακερματισμένο Κλάδο, που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ειδικότητες, το Σωματείο μας, επιχειρεί να ενοποιήσει τις διεκδικήσεις και να δώσει δύναμη στο συλλογικό αγώνα.

Η έρευνα είναι εργασία!

Είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος του συνόλου που εργάζεται στην έρευνα έχει ακούσει τη γνωστή φράση ότι οι ερευνητές και οι ερευνήτριες, και συγκεκριμένα οι Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες/ισσες, «σπουδάζουν, δεν δουλεύουν». Αυτές οι αφηγήσεις πολλές φορές συμπληρώνονται από άλλα γνωστά ρητά, όπως ότι «υπηρετούν την επιστήμη και τη γνώση» και ότι «το διδακτορικό είναι μια μαθητεία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή και καλά αμειβόμενη εργασία».

Όχι! Η έρευνα είναι εργασία. Η ροή των κεφαλαίων στην έρευνα, η σύνδεσή τους με το παραγόμενο προϊόν, αλλά και η παραγωγή νέας γνώσης και πρωτοτυπίας αποδεικνύουν ότι οι ερευνητές/τριες εργάζονται, και μάλιστα σε ένα κερδοφόρο πεδίο. Κερδοφόρο βέβαια για τους φορείς (ιδιωτικούς, κρατικούς ή μικτά σχήματα) που καρπώνονται το προϊόν που παράγουμε. Η συνθήκη εργασιακής επισφάλειας, η μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, το καθεστώς της υποτροφίας, οι συμβάσεις τύπου μπλοκάκι, οι ελαστικές σχέσεις κ.α. αποτελούν τους όρους με τους οποίους καλούμαστε να εργαστούμε, όροι οι οποίοι είναι ξεκάθαρα εκμεταλλευτικοί απέναντί μας, αλλά ταυτόχρονα όσο το δυνατό πιο ευνοϊκοί για το κεφάλαιο καθώς κανονικοποιούν μία συνθήκη όπου ακόμη και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα δεν υφίστανται.

Η επισφάλεια δεν είναι καινοτομία!

Η κλαδική απεργία της 17ης Μάη έρχεται μέσα σε μία συνθήκη στην οποία τα πανεπιστήμια και οι Ερευνητικοί Φορείς υποχρηματοδοτούνται σταθερά, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και οι εργασιακές συνθήκες για τους/ις νέους/ες ερευνητές/ριες, το δυναμικό που παράγει τη νέα γνώση και έρευνα εντός των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, ελαστικοποιούνται συνεχώς.

Ερευνα υπό αστυνόμευση – Δε θα συνηθίσουμε τον φόβο!

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα ειδικά στο ΑΠΘ έχουμε γίνει μάρτυρες της όξυνσης της κρατικής καταστολής (αλλεπάλληλες εισβολές της αστυνομίας στο ΑΠΘ, επιθέσεις, τραυματισμοί, συλλήψεις φοιτητών) με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός κλίματος φόβου και αστυνομοκρατίας στους ίδιους μας τους εργασιακούς χώρους. Η πολιτική αυτή που έχει αναπτυχθεί εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού πεδίου, όπου η καταστολή και η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας αλλά και των πανεπιστημίων συνολικότερα πάνε χέρι-χέρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί τόσο ο νόμος 4777, όπου πέρα από την πανεπιστημιακή αστυνομία προβλέπει -μεταξύ άλλων- πειθαρχικές διώξεις για τους/ις ΥΔ όσο και οι τελευταίες νομοθετήσεις που διευρύνουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην ερευνητική διαδικασία (τα λεγόμενα «βιομηχανικά διδακτορικά») αλλά και οι συνεργασίες για ερευνητικούς μιλιταριστικούς σκοπούς με την εμπλοκή του στρατού και αντίστοιχων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η Ανομία όπως τη βιώνουμε εμείς

Σε αντίθεση λοιπόν με ό,τι μας λένε, η πραγματική ανομία που βασιλεύει στα πανεπιστήμια είναι οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας στην έρευνα και την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι οι συμβάσεις τύπου έργου που ορίζουν ότι δεν έχουμε κανένα εργασιακό δικαίωμα και ασφάλιση (αν και έχουμε εργοδότη!), είναι η ανυπαρξία ωραρίου και η εντατικοποίηση που οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια για να βγουν τα projects στον χρόνο που επιθυμεί ο φορέας, είναι το καθεστώς της μη ασφάλισης που αφαιρεί το στοιχειώδες επίπεδο για την υγεία μας, είναι οι καθυστερήσεις πληρωμών και η μη καταβολή τους οδηγώντας σε ένα καθεστώς ομηρίας ενώ έχει ήδη παραχθεί το εκάστοτε έργο (ερευνητικό, επικουρικό/διδακτικό κ.α.). Είναι οι ολοένα και αυξανόμενοι περιοριστικοί όροι για τις υποτροφίες, με χαρακτηριστική περίπτωση το ΕΛΙΔΕΚ, που λόγω της συνεχώς μειούμενης δημόσιας χρηματοδότησης περιορίζεται με μη επιστημονικά κριτήρια το σύνολο των συναδέλφων/ισσών που έχουν έστω το δικαίωμα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Και ο κατάλογος αυτής της πραγματικής ανομίας συνεχίζεται, όσο κι αν προσπαθούν να το αποκρύψουν.

Δεν θα επιτρέψουμε η πραγματικότητα μας να γίνει κανονικότητα!

Για τις εργαζόμενες/ους στο κλάδο της έρευνας ο μέσος μηνιαίος μισθός ακόμα κι όταν υπάρχει, δεν αρκεί ούτε καν για τη στοιχειώδη διαβίωση καθώς κατά κανόνα κυμαίνεται στο όριο πάνω από τον κατώτατο μισθό. Είναι δηλαδή πλέον ίσος ή/και λιγότεροι από το κόστος ενοικίου, τη πληρωμή των λογαριασμών και των μηνιαίων εξόδων. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στις περιπτώσεις της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όπου ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα στην υγεία (συνταγογράφηση ανασφάλιστων) έχει ακυρωθεί στην πράξη.

Προχωράμε  σε 24ώρη αποχή από το ερευνητικό, διδακτικό & τεχνικό μας έργο

Είναι λοιπόν καταφανές ότι η διεκδίκηση της αναγνώρισης της εργασιακής μας υπόστασης, η κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ο αγώνας απέναντι στην εργασιακή επισφάλεια, τη μαύρη και απλήρωτη εργασία καθώς και η βελτίωση των όρων εργασίας μας αποτελούν βασικές ανάγκες με πολύ άμεσους όρους για εμάς που εργαζόμαστε στην έρευνα. Η απεργία της 17ης Μάη αποτελεί έναν πρώτο σταθμό σε αυτό το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Αυτόν τον δρόμο δεν τον βαδίζουμε μόνοι/ες μας! Έχουμε πλάι τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία σε ερευνητικά κέντρα-πανεπιστήμια, συλλόγους μεταπτυχιακών – ΥΔ κ.α.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

 • Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων:
 • στο έκτακτο διδακτικό προσωπικόΜηνιαία καταβολή των πληρωμών & Σαφή ενημέρωση για τις ακριβείς ημερομηνίες καταβολής τους – Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
 • σε όλους/ες τους υπότροφους ανεξαιρέτως που συμμετείχαν στην πράξη «Υποστήριξη των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του ΑΠΘ για το έτος 2020-2021».
 • Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας μας.

Απαιτούμε:

 • Αναγνώριση της εργασιακής μας ταυτότητας.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
 • Καμία εργασία χωρίς μισθό. Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, όπως επιτρέπει η αλματώδης     άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, για να εξαλειφθεί η ανεργία.
 • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονεϊκές άδειες.
 • Κάλυψη από τα ιδρύματα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
 • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
 • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά. Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Αντί αυτού, να γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού επιτηρήσεις, επιβλέψεις, διορθώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις) ή διδακτικού έργου με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.
 • Κατάργηση των βαθιά ταξικών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη  (ν. 4777).   

  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ         
  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Create your website with WordPress.com
Get started