Design a site like this with WordPress.com
Get started

Όχι στο νομοσχέδιο που καταργεί το δημόσιο σύστημα υγείας

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη ούσα μία από τις μαζικότερεςτελευταίων χρόνων μαζί με τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου έδειξαν πως υπάρχει η δυνατότητα να βαθύνει το ρήγμα απέναντι στην κρατική πολιτική της φτώχειας, του πολέμου, της καταστολής. Ο κόσμος της εργασίας βγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας το δικαίωμά του στη ζωή και όχι στην επιβίωση. Τάση που δυστυχώς υπονομεύεται από την επιλογή της ΓΣΕΕ και λοιπής γραφειοκρατίας να αποσυνδεθεί η απεργία της 9ης Νοέμβρη από οποιαδήποτε συζήτηση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα κόντρα στην «εκλογική αναμονή».

Παρά την δυναμική των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το αντιλαϊκό της έργο, φέρνοντας στη βουλή έναν ακόμη βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό, καθώς κι ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και δημιουργία νέων δομών που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, προχωράει στο δρόμο που άνοιξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην πλήρη διάλυση του και την ιδιωτικοποίηση του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις πλάτες του λαού. Για παράδειγμα, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε στήριξαν είτε διατήρησαν τον προπομπό του σημερινού νομοσχεδίου, νόμο Σημίτη για τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και όλες τις διατάξεις για τις ΣΔΙΤ.

Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τη πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο πλήττει τους/ις εργαζόμενους/ες στην υγεία και ειδικότερα τα χαμηλά στρώματα του Κλάδου (ειδικευόμενους, συμβασιούχους κλπ.) καθώς και την κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη την δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Σε αυτό το τοπίο επομένως παρατηρούμε μια προσπάθεια πλήρους σύμφυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι ιδιώτες μπαίνουν στο δημόσιο αρχικά σαν ευεργέτες (κληροδοτήματα, ιδιωτικές πτέρυγες, ιδιωτικά ιατρεία κλπ.) και έπειτα σαν συνέταιροι /επενδυτές (ΣΔΙΤ). Ταυτόχρονα το δημόσιο εκχωρεί λειτουργίες του στο ιδιωτικό κεφάλαιο (φύλαξη, καθαριότητα, διακομιδές των ασθενών), εισάγει μέσα εργαζόμενους που ταυτόχρονα θα δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα (part time γιατροί σε άγονες θέσεις του ΕΣΥ κλπ.) ενώ επιτρέπει στους μεγάλογιατρους του ΕΣΥ να εργάζονται παράλληλα και σαν ιδιώτες.

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που :

– η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας στη μάχη για την υγεία του λαού, την ώρα που η ιδιωτική υγεία απείχε από τη μάχη και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών στην πλάτη των αναγκών μας.

 – είναι νωπές οι μνήμες της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από τους κρατικούς ιθύνοντες με έμφαση στην καταστολή και την πειθάρχηση και χωρίς μέριμνα για την ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

– η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση της κοινωνίας επιβάλει ακόμα περισσότερο την κάλυψη των βασικών αναγκών του με πρώτο αυτό της Υγείας να είναι δημόσιο και δωρεάν.

Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλους/ες! Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να δώσουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών.

Στηρίζουμε την απεργία στις 1/12 που μπαίνει το νομοσχέδιο για την υγεία στην ολομέλεια της Βουλής. Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους. Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας.

Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των υγειονομικών την Πέμπτη 1/12 στις 13:00 στο Σύνταγμα και την στάση εργασίας που καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας

  • Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • Για να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
  • Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομία
    –     Πλήρης, δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις κοινωνικές ομάδες

Η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια, να είναι αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αγαθά, ενάντια στους νόμους της αγοράς.

Advertisement
%d bloggers like this: