Design a site like this with WordPress.com
Get started

Παν. Πατρών: Έξω από εργαστήρια & σχολές οι κακοποιητές

Στο χώρο της Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα, έχει έρθει στο φως πλήθος περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλων διακρίσεων και εργασιακού εκφοβισμού, αποδεικνύοντας ότι ο ακαδημαϊκός χώρος όχι μόνο δε μένει στο απυρόβλητο, αλλά αποτελεί ακόμα έναν κλάδο όπου οι παραβιαστικές συμπεριφορές τροφοδοτούνται από τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης τις οποίες  ενισχύουν  οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Όπως συμβαίνει, δυστυχώς, με κάθε δημόσιο αγαθό και υποδομή (ενέργεια, συγκοινωνίες, πολιτισμός κλπ), η στρατηγική των Κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων έχει οδηγήσει στην ταχεία μετατροπή της δημόσιας Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ανεξέλεγκτο πεδίο κερδοφορίας για την κάθε λογής “ιδιωτική πρωτοβουλία”. Η τριπλέτα υποχρηματοδότηση-υποβάθμιση-ιδιωτικοποίηση/εμπορευματοποίηση έρχεται πάντα μαζί με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις. Φτηνοί/ες και αναλώσιμοι/ες χωρίς δικαιώματα εργαζόμενοι/ες σε μια ζούγκλα ανταγωνισμού.

Ο φόβος της απόλυσης, οι απειλές για καταστροφή της επιστημονικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας και χειρότερα οι προσβολές της αξιοπρέπειας συνθέτουν την τραγική εικόνα του εργασιακού mobbing που υφίστανται εκατοντάδες συναδέλφισσες/οι. Πολλά από τα περιστατικά είναι γνωστά εντός της επιστημονικής κοινότητας η οποία συχνά κάνει τα στραβά μάτια, συμβουλεύει τους/τις εργαζόμενους/ες να κάνουν υπομονή (!) και ποικιλοτρόπως συντηρεί την κουλτούρα συγκάλυψης που επικρατεί εξαιτίας της αλληλοεξάρτησης-διαπλοκής που παρατηρείται εντός τμημάτων και θεσμικών οργάνων.

Εμείς σηκώνουμε το γάντι και σπάμε τη σιωπή! Η συλλογική μας συγκρότηση στον Κλάδο μπορεί να μεταφέρει το φόβο στην εργοδοσία και τις Διοικήσεις. Το Σωματείο μας, η αλληλεγγύη μεταξύ μας και ο αγώνας μέχρι τέλους θα μας δώσει τη δύναμη, θα μας δικαιώσει και θα μας προστατεύσει όλους, όλες και όλα!

Βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση καταγγελίας σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που κατατέθηκε στην Πρυτανεία, στο τμήμα Βιολογίας, στην Επιτροπή Ισότητας του Πα.Πα καθώς και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι). Το πόρισμα της ΕΔΕ κατατέθηκε στον Πρύτανη Χρ. Μπούρα ο οποίος και επέβαλε την πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης με τη σύσταση “για τήρηση εφεξής των κανόνων που πρέπει να επιδεικνύουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ώστε να μην θίγεται το κύρος των Α.Ε.Ι και των λειτουργών του”. Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία πέραν του ότι “έριξε στα μαλακά” τον καταγγελλόμενο,  άφησε έκθετες/ους τους συναδέλφους/ισσες που εργάζονται διεξάγοντας ερευνητικό έργο στο εργαστήριο του καταγγελόμενου, όπως απέδειξαν τα γεγονότα τα οποία ακολούθησαν. Η Πρυτανεία φέρει επιπλέον ευθύνη αφήνοντας αναπάντητες διαρροές πως η καταγγέλλουσα δεν έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία αλλά το έπραξε η ίδια, αποκρύπτοντας στην ουσία πως η υπόθεση θα αρχειοθετούνταν λόγω παρόδου τριμήνου και τροφοδοτωντας τις άθλιες λογικές του “τώρα το θυμήθηκε;”.

Μην φτάνοντας όλα αυτά, μετά την κατάθεση στην ΕΔΕ, ως μάρτυρα, έτερης συναδέλφισσας Υποψήφιας Διδακτόρισσας, και μέλος του ΣΕΡΕΤΕ, η οποία κατέθεσε την δική της εμπειρία και επιβεβαίωνε το περιστατικό, ο εν λόγω καθηγητής προέβει σε σωρεία περιστατικών εργοδοτικού εκφοβισμού και προσπάθεια μονομερούς λύσης της σύμβασης της, που τελικά την εξώθησαν σε παραίτηση από την διδακτορική διατριβή της. Η καταγγελία της συναδέλφισσας και του Σωματείου (εδώ) μας σχετικά με την προκλητικά εκδικητική συμπεριφορά του καταγγελόμενου παρότι κίνησε νέα διαδικασία ΕΔΕ, όπου και πάλι δεν αποφασίστηκε η παραδειγματική τιμωρία του, επιβεβαιώνωντας πως οι θεσμικές δομές δεν είναι σε θέση να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι και η στάση του Συνηγόρου του Φοιτητή του Πα.Πα, ο οποίος παρότι έλαβε την καταγγελία δεν έχει στείλει καμία απάντηση εδώ και έξι μήνες! Οι Πρυτανικές αρχές του Πα.Πα με το πρόσχημα της τήρησης των διαδικασιών “νίπτουν τας χείρας τους” -πρακτικά συγκαλύπτοντας- τη συστηματική κακοποιητική συμπεριφορά του Γ. Αγγελή, μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πα.Πα) και επιτρέποντας την επιστροφή του στην επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πα.Πα. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η ανάρτηση στον ιστότοπο του Τμήματος Βιολογίας, νέου χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Γ. Αγγελή, που μάλιστα θα απασχολήσει 10 εργαζόμενες/ους. Το σήμα που εκπέμπει αυτή η κίνηση είναι πως όποιος προσελκύει χρηματοδοτήσεις “ξεπλένεται” από τις κακοποιητικές του συμπεριφορές και γίνεται ανεκτός να συνεχίζει απρόσκοπτα την ερευνητική του δραστηριότητα. Αναρωτιόμαστε άραγε αν τα παραπάνω συνάδουν με τις κατευθύνσεις περί ισότητας φύλων και ορθής εργασιακής πρακτικής των χρηματοδοτικών οργανισμών και των ευρωπαϊκών οδηγιών;

Εμείς δεν έχουμε καμία ανοχή και η οργή μας είναι μεγάλη! Για την προστασία και δικαίωση των καταγγελουσών, αλλά και όλων των συναδελφισσών και συναδέλφων, θα παλέψουμε μέχρι τέλους στο πλάι τους για την καταδίκη και απομάκρυνση του καταγγελόμενου καθηγητή και όποιου/όποιας τολμήσει να εκφοβίσει ή να παρενοχλήσει φοιτήτρια/η ή εργαζόμενη/ο εντός των σχολών και των χώρων εργασίας μας ξανά. Δε θα ανεχτούμε οι θύτες να παίρνουν άδεια και όχι να απομακρύνονται οριστικά, να βρίσκουν τις πόρτες των ιδρυμάτων μας ορθάνοιχτες, να αναλαμβάνουν την επίβλεψη νέων φοιτητών, να λαμβάνουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα χιλιάδων ευρώ επιστρέφοντας στις θέσεις τους. Μόνο η οριστική απομάκρυνση τους μπορεί και θα προστατέψει κάθε συναδέλφισσα/ο αλλά και κάθε φοιτήτρια/ή!

Προς την Πρυτανεία, το Τμήμα Βιολογίας Πα.Πα και κάθε αρμόδιο φορέα κοινοποιούμε τα αιτήματα μας και παλεύουμε για την πλήρη κατοχύρωση τους.

–  Άμεση αποπομπή του εν λόγω μέλους ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Να διασφαλιστεί ότι το εν λόγω μέλος ΔΕΠ δε θα αιτηθεί θέση σε κάποιο άλλο Ίδρυμα της χώρας. Καμία ανοχή στις κακοποιητικές συμπεριφορές, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στους χώρους δουλειάς. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται ένας/μία εργαζόμενος/η να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη του. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.

– Ηθική δικαίωση των συναδελφισσών. Να συμπεριληφθούν στις ερευνητικές εργασίες και στις δημοσιεύσεις για τις οποίες έχουν εργαστεί με μέριμνα του πανεπιστημίου Πατρών.

Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους/ες στην έρευνα και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με μισθό, δικαιώματα στο ωράριο, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη. Με κατοχυρωμένα δικαιώματα για την προστασία των εργαζόμενων εντός και εκτός του χώρου εργασίας από κάθε είδους εκμεταλλευτική και αντεργατική συμπεριφορά. Το παρόν πλαίσιο δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα των ερευνητριών/τών πάνω στην εργασία τους και ουσιαστικά τους θέτει εκτός από την ερευνητική δουλειά που έκαναν σε περιπτώσεις αντιδικίας ή αντιπαράθεσης. Να υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία άμεσης αλλαγής Επιστημονικού Επιβλέποντα σε περιπτώσεις αντιδικίας ή αντιπαράθεσης.

– Εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα ερευνητικά εργαστήρια και στους χώρους εργασίας. Πρόσβαση σε γιατρό εργασίας για όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους στην έρευνα. Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζώντων/σών σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Οικονομική και πρακτική στήριξη των επιζώντων/σών.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου Βιολογίας ο οποίος έχει προχωρήσει σε κατάληψη του τμήματος από την Πέμπτη 2/03 και συμμετέχουμε στις δράσεις του. Την Τετάρτη 8/06 συμμετέχουμε στην απεργία και στο απόγευματινό συλλαλητήριο για την μέρα της γυναίκας στις 18:00 στην πλατεία Γεωργίου.

Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΡΕΤΕ
Διοικούσα Επιτροπή ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας
 

Advertisement
%d bloggers like this: