6 ΑΠΡΙΛΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Ενάντια στην φτώχεια και τον πόλεμο.

Η Γενική Απεργία της 6ης Απρίλη έρχεται σε μια εποχή που οι εργαζόμενες/οι βιώνουν με τον πιο απότομο τρόπο το μηνιαίο εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα μέσω της έκρηξης της ακρίβειας. Μετά τα μνημόνια και την πανδημία έρχεται η απειλή του πολέμου για να συνεχίσει η φτωχοποίηση του εργαζόμενου κόσμου. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, η απογείωση των τιμών στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) ο διπλασιασμός στους λογαριασμούς του ρεύματος προκαλούν σοκ στα νοικοκυριά ενώ ασήκωτο έχει γίνει το κόστος ακόμα και για τη μετακίνηση στη δουλειά.

Η ζωή μας γίνεται αβίωτη ενώ ακόμα και τώρα, κυβέρνηση και κεφάλαιο προσπαθούν να κρύψουν ότι μαζί με την απογείωση των τιμών απογειώνονται και τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών για το ρεύμα.

Για τις εργαζόμενες/ους στο κλάδο της έρευνας ο μέσος μηνιαίος μισθός πλέον δεν αρκεί ούτε καν για τη στοιχειώδη διαβίωση. Οι πενιχροί μισθοί, στην περίπτωση που υπάρχουν, που κατά κανόνα κυμαίνονται στο όριο πάνω από τον κατώτατο μισθό είναι πλέον ίσοι ή/και λιγότεροι από το κόστος ενοικίου και τη πληρωμή των λογαριασμών μας, πόσο μάλλον για να ανταποκριθούν στα μηνιαία έξοδα για τροφή και μόνο. Εδώ και τώρα ζητάμε αύξηση του καθαρού εισοδήματος μας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία εργασία χωρίς μισθό. Μείωση των τιμών, να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας. Να το πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία και όχι για ακόμη μία φορά ο εργαζόμενος κόσμος.

Ενώ ταυτόχρονα, όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που σκεπάζει τον πλανήτη και απειλεί όλους τους λαούς να πληρώσουν με νέες θυσίες, ξεριζωμό και φτώχεια. Καταγγέλλουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας μας! Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα! Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο ως μέλος του ΝΑΤΟ, αποστέλλοντας όπλα, εκχωρώντας βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις να σταματήσει άμεσα!

 Την ίδια στιγμή μετά τις περικοπές των μνημονίων στο μέτωπο της εργασίας, όπου η αρένα καθορίζεται από το Νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος αποτελεί μία προληπτική καρατόμηση των δικαιωμάτων που αποτελούσαν κεκτημένο και όρο αξιοπρεπούς επιβίωσης για όλους τους εργαζόμενους/ες. Μιλάμε για το δικαίωμα στο οκτάωρο (κατάργηση δια της πλαγίας οδού μέσω απλήρωτων υπερωριών), στο συνδικαλισμό (μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικαλιζομένων), στην κήρυξη απεργίας (μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με κατώτατο όριο 50+1%), στην αποτελεσματικότητα της απεργίας (μέσω της απαίτησης για αρκετά μεγάλο “προσωπικό ασφαλείας” ώστε να μην κλείνει ο χώρος εργασίας) κ.ο.κ. Συμπλήρωμα αυτών αποτελεί η κατάργηση – αναμόρφωση του ήδη υποστελεχωμένου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να μη μπορούν οι εργαζόμενοι καν να απευθυνθούν σε αυτό αποτελεσματικά.

Στο κλάδο μας κυβέρνηση και διοικήσεις ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων συνεχίζουν την ίδια ακριβώς τακτική εις βάρος όλων μας. Το καθεστώς της ανασφάλιστης υποαμειβόμενης εργασίας παραμένει κυρίαρχο σε μια σειρά εργασιακούς χώρους. Ενώ η απλήρωτη εργασία θεωρείται στις περισσότερες περιπτώσεις καθήκον χάρις της επιστήμης. Η αριστεία που ευαγγελίζονται περνά είτε μέσα από κομματικά γραφεία (λέγε με Πατούλη) είτε κυρίως μέσα από φτώχεια, ανέχεια, ετεροαπασχόληση για να βγει ο μήνας. Είμαστε εργαζόμενες/οι και ζητάμε το αυτονόητο: αξιοπρεπή ζωή, απολαβές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Το εργατικό κίνημα να μπει μπροστά στον αγώνα. Κόντρα στη συναίνεση, την αφομοίωση και την υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να αντιτάξει την ταξική́ ενότητα και τον συντονισμό́ των αγωνιζομένων σωματείων με στόχο την απειθαρχία στις κυβερνητικές προσταγές και πολιτικές “έκτακτης ανάγκης” που διευρύνουν και επιβάλλουν τον εναγκαλισμό με τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Καμία εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/2021). Να αποσυρθεί εδώ και τώρα
  • Αυξήσεις Μισθών πάνω από τον πληθωρισμό.
  • Όχι στον Πόλεμο – Καμία συμμετοχή της χώρας μας
  • Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες. Όχι για Εξοπλισμούς
  • Δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.

Κάτω η αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Σταματήστε τον πόλεμο. Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσία από την Ουκρανία

Όλες και όλοι την Τετάρτη 6/4, 11:00 στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από τα Προπύλαια (Αθήνα) |Καμάρα (Θεσσαλονίκη) στις 11:00

Design a site like this with WordPress.com
Get started