Ανακοίνωση ΣΕΡΕΤΕ για τις υποτροφίες ΙΚΥ

Όλοι/ες στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 10πμ, την Πέμπτη 16/11!

Ως ΣΕΡΕΤΕ έχουμε πολλάκις τοποθετηθεί σχετικά με την απαράδεκτη στάση του ΙΚΥ απέναντι στους/στις υποτρόφους του με απαίτηση επιστροφής δεδουλευμένων και απειλές.

Εν τάχει θυμίζουμε ότι συνάδελφοι/ισσες που εργάζονται για την έρευνά στα πλαίσια της διδακτορικής τους διατριβής -ή ακόμα και μεταδιδακτορικής έρευνας- αμειβόμενοι με το καθεστώς της υποτροφίας, απειλούνται ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους τροφεία. Οι δύο κύκλοι των υποτροφιών «β’ κύκλου» και «ώριμων διδακτορικών» τυπικά ολοκληρώθηκαν στις 30/9 και 31/10 αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά όποιος/α δεν έχει υποστηρίξει επιτυχώς τη διδακτορική του/της διατριβή εντός των πλαισίων των ανωτέρω ημερομηνιών θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της υποτροφίας του/της.

Εδώ δύο σημειώσεις: α) το γεγονός ότι πολλές/οι στον κλάδο μας πληρωνόμαστε με το καθεστώς της υποτροφίας δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα δε συνιστούν δεδουλευμένα μας, και τουναντίον το συγκεκριμένο καθεστώς υποκρύπτει βαθιά εκμεταλλευτικές εργασιακές καταστάσεις, όπως ότι δεν έχουμε ασφάλιση, ενώ σε πολλές προκηρύξεις δεν έχουμε καν το δικαίωμα μίας πρόσθετης εργασιακής συνθήκης έστω για να είμαστε ασφαλισμένοι/ες και β) ότι η πλειονότητα των υποτροφιών δεν δίδεται για το σύνολο της παραγόμενης έρευνας, αλλά για μία χρονική περίοδο, η οποία κατά κανόνα είναι πολύ μικρότερη από την minimum διάρκεια εκπόνησης μίας διδακτορικής έρευνας. 

Επανερχόμαστε στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΙΚΥ. Το ζήτημα είναι ότι στις ανωτέρω προκηρύξεις ως τελικό παραδοτέο έχει οριστεί η επιτυχής υποστήριξη ή αναγόρευση του/της υποτρόφου σε διδάκτορα. Σε κάθε περίπτωση το παραδοτέο είναι ολόκληρη η διδακτορική διατριβή μαζί με την υποστήριξή της. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το τελικό παραδοτέο δεν ορίζεται από την ΕΕ, η οποία χρηματοδοτεί μέσω των ΕΣΠΑ τις εν λόγω υποτροφίες, αλλά από την εγχώρια εκάστοτε πολιτική μέσω της έκδοσης ΚΥΑ. Η παρούσα ΚΥΑ του 2016, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει ότι παραδοτέο είναι το σύνολο της διδακτορικής διατριβής, κάτι άκρως αντιεπιστημονικό και αντεργατικό. 

Ως ΣΕΡΕΤΕ από τη στιγμή που προέκυψε  το ζήτημα προσπαθήσαμε να καταλάβουμε και να σταχυολογήσουμε το πλαίσιο των συγκεκριμένων υποτροφιών αλλά και του ίδιου του ΙΚΥ και για να καλύψουμε τους/ις συναδέλφους/ισσές μας. Μία διαδικασία κατά την οποία αντιμετωπίσαμε σημαντικές δυσκολίες, καθώς η μία αρχή μας παράπεμπε στην άλλη, χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη του προβλήματος αλλά και χωρίς να υπάρχει πραγματική διάθεση για την εύρεση λύσης. Μέσα από τη συνδικαλιστική και μεθοδική δουλειά του ΣΕΡΕΤΕ καταφέραμε σε μία αρκετά πιεστική συνθήκη κυρίως για τους/ις συναδέλφισσες/ους του ΙΚΥ να μάθουμε για το ποιος ορίζει το παραδοτέο και  πώς αυτό αλλάζει, και την ίδια στιγμή καταστήσαμε σαφές ότι δεν μας αφορά μία ακόμη απλήρωτη παράταση, κυρίως δε για τους/ις συναδέλφους/ισσες του «β΄κύκλου». Μία όντως δύσκολη και συστηματική συνδικαλιστική δουλειά, πολλώ δε μάλλον όταν ούτε το ΙΚΥ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, ενώ η διαχειριστική αρχή (ΕΠΕΑΕΚ) προέβαλε συνεχώς τα τεχνοκρατικά όρια της συζήτησης και σε πολλά σημεία με προσβλητικό τρόπο για τους/ις συναδέλφισσες/ους. 

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν σταματήσαμε εκεί. Προχωρήσαμε σε  κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 26/9, από κοινού με άλλα σωματεία του κλάδου, με σκοπό να μιλήσουμε επιτέλους με την πολιτική αρχή. Ωστόσο και εκεί υπήρξε εμπαιγμός με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να συναντηθούμε με τον αρμόδιο υπουργό. Ωστόσο, προγραμματίστηκε συνάντηση του ΣΕΡΕΤΕ με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) ανώτατης εκπαίδευσης, κ. Ζώρα, στις 4/10. 

Στη συνάντηση αυτή υπήρξε ρητή τοποθέτηση του ΓΓ ανώτατης εκπαίδευσης ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω της δημιουργίας μίας τροποποιητικής ΚΥΑ που θα αλλάζει την έννοια του παραδοτέου. Για το λόγο αυτό ως ΣΕΡΕΤΕ καταθέσαμε εγγράφως σχετική πρόταση, κατόπιν αιτήματος από πλευράς της πολιτικής αρχής του Υπουργείου. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες η επικοινωνία ήταν συστηματική, με την απάντηση από πλευράς υπουργείου Παιδείας να επικεντρώνεται σε μία χρονική μετάθεση χωρίς να ορίζεται το πότε. Στις 20/10 το Υπουργείο μας ανακοινώνει ότι θα υπάρξει -οριζόντια- παράταση ενός μήνα για όλους τους υποτρόφους, ώστε να υπάρξει χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα το ζήτημα της αλλαγής του παραδοτέου. Αυτή όμως η παράταση ποτέ δε δόθηκε. Αντιθέτως, αποφασίστηκε από το ΔΣ του ΙΚΥ να δοθεί μία ειδική παράταση, η οποία δεν αφορούσε όλους τους/τις συναδέλφους/ισσες υποτρόφους, παρά μόνον όσους/ες είχαν ήδη καταθέσει τη διατριβή τους και για τους οποίους/ες είχε οριστεί 7μελής επιτροπή, αλλά λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων από πλευράς των τμημάτων δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη η υποστήριξη. Συνεπώς, το υπουργείο δεν μερίμνησε ούτε κατ’ ελάχιστον για τους εκατοντάδες συναδέλφους/ισσες που από 31/10 ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής, αφέθηκαν έκθετοι/ες και αντιμέτωποι/ες με την απειλή του ΙΚΥ περί επιστροφής δεδουλευμένων.

Καθιστούμε σαφές ότι δε θα αφήσουμε καμία συναδέλφισσα και κανέναν συνάδελφο μόνη/ο της/του στις πιέσεις του ΙΚΥ, που συχνά ξεφεύγουν από τα όρια κάποιας εργασιακής σχέσης, για επιστροφή των δεδουλευμένων τους. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να προχωρήσει στην έκδοση της ΚΥΑ για αλλαγή του παραδοτέου. Εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες είναι όμηροι πολιτικών επιλογών που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την ακαδημαϊκή έρευνα ούτε με εργασιακές συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. 

  • Απαιτούμε άμεσα να δοθεί οριζόντια λύση στο πρόβλημα που θα περιλαμβάνει την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ και αλλαγή στον ορισμό του παραδοτέου
  • Άμεσα να δοθεί παράταση σε όλους/ες τους υπότροφους, ούτως ώστε να καταθέσουν τα όποια παραδοτέα και να κλείσουν οι φάκελοι τους. 
  • Να καταβληθεί η τελευταία δόση της υποτροφίας για σε όσους/ες εκκρεμεί.
  • Κανένας/καμία υπότροφος να μην υποχρεωθεί να επιστρέψει τροφεία-δεδουλευμένα. Αντίθετα, το ΙΚΥ να υποχρεωθεί να επιστρέψει τυχόν ποσά που απέσπασε από τους/τις υποτρόφους μετά από εκβιαστικές απειλές!
  • Καλούμε σε στάση εργασίας 9.00-13.00 και κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 10.00 την Πέμπτη 16/11!
ΠρόεδροςΓραμματέας
Ειρήνη ΘάνουΈμμυ Καρίμαλη
Design a site like this with WordPress.com
Get started