Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΡΕΤΕ | Αθήνα | 05.03.24

H μάχη απέναντι στο κάτεργο των εργασιακών συνθηκών που μας ετοιμάζουν, στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το κρεσέντο καταστολής είναι μονόδρομος. Μάχη που δε μπορεί παρά να συνενώνει το σύνολο των εργαζομένων εντός και εκτός των ιδρυμάτων με τους φοιτητές και να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας. Πρέπει να χτίσουμε μέτωπο συμμαχίας και αλληλεγγύης με όλα τα εκμεταλλευόμενα κομμάτια εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και να συντονιστούμε με όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες που βλέπουν τη δυστοπία που ετοιμάζει για εμάς ο σύγχρονος καπιταλισμός. Η ακρίβεια, η εργασία χωρίς δικαιώματα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση, η διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και η μη πρόσβαση της κοινωνικής πλειοψηφίας σε δημόσια αγαθά είναι ο μαγικός συνδυασμός για την κερδοφορία και την κυριαρχία τους. Μόνο η αντεπίθεση του ταξικά ανασυγκροτημένου εργατικού κινήματος μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους και να επιβάλλει τους δικούς μας όρους!

Το τελευταίο διάστημα, το ΣΕΡΕΤΕ επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά προσπάθησε να συσπειρώσει τον κόσμο που εργάζεται στην έρευνα και τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται ο καθένας. Οι στάσεις εργασίας και οι πανελλαδικές 24ωρες απεργίες καθώς και οι κινητοποιήσεις στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έδειξαν ότι ο κόσμος της έρευνας, εμείς οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες που κρατάμε όρθιο ακόμη το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά κέντρα, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να μην αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Είναι κάποιοι αγώνες που δε τους διαλέγουμε, αλλά μας διαλέγουν. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η απεργιακή κλιμάκωση των προηγούμενων εβδομάδων ήταν εκείνος ο δρόμος που υπαγορεύει το καθήκον για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν σοβαρές προσπάθειες από όλο τον κόσμο του σωματείου αυτή τη φορά να λειτουργήσει η απεργιακή επιτροπή και να αναλάβει τα καθήκοντα υλοποίησης της απόφασης της προηγούμενης ΓΣ. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ότι ο κόσμος του σωματείου βλέπει την ανάγκη για ενεργή εμπλοκή στις πολιτικές αποφάσεις των συνελεύσεων, αλλά και στη συλλογική υλοποίηση μέσω των ομάδων υλοποίησης.

Αγώνας για το πανεπιστήμιο και την έρευνα των αναγκών μας

Ο ανταγωνισμός που θα δημιουργήσει η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων – τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λάβουν και αυτά κρατική χρηματοδότηση – θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο θα διαμορφώνεται μια διαρκής ανάγκη τα δημόσια πανεπιστήμια να προσαρμόζονται ακόμα περισσότερο στις “ανάγκες της αγοράς” και της “επιχειρηματικότητας” ώστε να μπορούν να βρίσκουν τους αναγκαίους πόρους για να λειτουργούν. Επιπλέον, τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) – πολλά από τα οποία λειτουργούν ήδη με όρους ιδιωτικού δικαίου – θα κληθούν στο μέλλον να έχουν συνεργασία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράγοντας έρευνα κατ’ εντολή των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το σωματείο δίνει έναν αγώνα διαρκείας για να κατακτήσουμε ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο και ανοιχτό στην κοινωνία και μια έρευνα βάσει των αναγκών μας. Ο κόσμος που αγωνίζεται στα πανεπιστήμια δέχεται ολομέτωπη επίθεση από διοικήσεις, κρατικούς θεσμούς και αφεντικά. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην επιχειρούμενη δημιουργία κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ολοένα υποβάθμιση του δημόσιου, που εξυπηρετεί την ταχύτερη ανάπτυξη των ιδιωτικών ιδρυμάτων, αλλά και την υποτίμηση της εργασίας μας. Προκρίνουμε να συνεχιστεί η στήριξή μας στον κοινό αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και εργαζομένων με κλιμάκωση των δράσεων. Προτρέπουμε σε διακοπή της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας και με κυλιόμενες απεργίες και στάσεις εργασίας, οργάνωση των δράσεων μέσα από απεργιακές επιτροπές, αποτελεσματική ενημέρωση των συναδέλφων για τις συλλογικές δράσεις, συντονισμό με τις καταλήψεις ΦΣ και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Να μπλοκάρουμε συλλογικά και συντονισμένα την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ, όπως και των ΕΚ, τα γνωρίζουν πολύ καλά όσοι και όσες εργάζονται ή φοιτούν σε αυτά! Οφείλονται στη συνεχή υποχρηματοδότηση, στην υποστελεχωση, στις απαρχαιωμένες υποδομές και όχι στην “έλλειψη ανταγωνισμού”! Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην έρευνα θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο κατάπτυστο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο μαθητικό κίνημα, στο προοδευτικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο σύνολο της μαχόμενης κοινωνίας.

Εφαρμογή της απόφασης αποχής/απεργίας από την τηλεκπαίδευση

Ο αγώνας υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου υπονομεύεται τελευταία με επιβολή τηλεμαθημάτων και τηλεξεταστικών σε κατειλημμένες σχολές, ακυρώνοντας υπεροπτικά τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και τις τοπικές αντιστάσεις. Το πρόβλημα της διαμεσολάβησης με ελεγχόμενα ψηφιακά μέσα, στα οποία δεν έχουμε τον παραμικρό λόγο, προσβάλλει ήδη τους συλλογικούς μας αγώνες. Πλατφόρμες και απομακρυσμένη διαχείριση απομονώνουν εργαζόμενες και φοιτητές, συμβάλλοντας στην απο-πολιτικοποίηση και την κοινωνική απομόνωση και εισάγεται ως νέος κατασταλτικός μηχανισμός. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των ΦΣ και εργαζομένων για αποχή και μπλοκάρισμα της επιβεβλημένης τηλεκπαίδευσης και προτρέπουμε σε πρωτοβουλίες που συλλογικοποιούν τις ατομικές αντιστάσεις των μελών μας με αποχή – απεργία στην τηλεκπαίδευση.

Στήριξη του διοικητικού υπαλλήλου ΕΚΠΑ στο ΚΛειΔΔι

Ενώ ο αγώνας για το δημόσιο πανεπιστήμιο εξελίσσεται, οι διοικήσεις επιτίθενται σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που παλεύουν, προκειμένου να εκφοβίσουν και να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση στους πανεπιστημιακούς χώρους. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο το νέο παράδειγμα πειθαρχημένου πανεπιστημίου, με ποινικές διώξεις αγωνιζόμενων, πειθαρχικά και αποζημιώσεις αστικού χαρακτήρα, όπως είδαμε πρόσφατα από τις διοικήσεις ιδρυμάτων της χώρας.

Ακραίο δείγμα αυτού αποτέλεσε η παραπομπή σε ΕΔΕ προς απόλυση, συμβασιούχου που συμμετείχε στη παρέμβαση εργαζομένων και ΦΣ στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύων του ΕΚΠΑ (12/2), με σκοπό τον αποκλεισμό και διακοπή λειτουργίας του, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι τηλε- εξεταστικές. Αξίζει να τονιστεί ότι το καθεστώς επισφάλειας είναι εκείνο που καθιστά ευάλωτο τον επί 19 χρόνια συμβασιούχο, συνάδελφο και συνδικαλιστή. Οφείλουμε να διαχωρίζουμε τη θέση μας από συλλόγους που τάσσονται υπέρ της εργοδοσίας και αφήνουν εκτεθειμένα τα μέλη τους. Κανένα άτομο μόνο του απέναντι σε αφεντικά και διοικήσεις. Στηρίζουμε ρητά και συμμετέχουμε έμπρακτα στις δράσεις υπεράσπισης του συναδέλφου Δ. Αντωνίου.

ΙΚΥ – Καμία επιστροφή δεδουλευμένων

Το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών (συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, κλαδική απεργία και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπ.Παιδείας) για να αντιμετωπιστεί η αδιανόητη κατάσταση σχετικά με τις υποτροφίες του ΙΚΥ. Παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις και προφορικές υποσχέσεις για επίλυση του ζητήματος, Υπουργείο και ΙΚΥ σε συνέργεια “νίπτουν τας χείρας” τους επικαλούμενοι νομικά κωλύματα και επιδεικνύοντας μια στάση αδιανόητης αναλγησίας. Αυτή τη στιγμή, περίπου 100 συνάδελφοι/ισσες μας οδηγούνται στην απόγνωση, εγκλωβισμένοι/ες στο τετράπτυχο του να πρέπει να ολοκληρώσουν την έρευνά τους όποτε οι ίδιοι τη θεωρήσουν ικανοποιητική, να πρέπει να καλύψουν τις (ενίοτε εξωφρενικές) απαιτήσεις που θέτουν οι εκάστοτε supervisors, να ισορροπήσουν την προσωπική τους ζωή και τις βιοτικές τους ανάγκες με τις εξευτελιστικές εργασιακές συνθήκες του κλάδου, και να ικανοποιήσουν τους εκβιασμούς ΙΚΥ/Υπουργείου ούτως ώστε να μη βρεθούν χρεωμένοι με σχεδόν 30.000 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο. 

Πίσω από τα φανταχτερά αφηγήματα περί «αριστείας» και αντιμετώπισης του brain drain κρύβονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, οι απειλές προς συναδέλφισσες να επιλέξουν «ανάμεσα στο διδακτορικό ή την εγκυμοσύνη» και οι εκβιασμοί επιστροφής δεδουλευμένων. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι μόνο οι συλλογικές διεκδικήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα! Ο αντίπαλος οχυρώνεται πίσω από νόμους και ανισοβαρείς και καταχρηστικές συμβάσεις που εκμεταλλεύονται την ανάγκη που ο ίδιος δημιουργεί μέσω της έλλειψης ουσιαστικής χρηματοδότησης στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Εμείς οχυρωνόμαστε-δυναμώνουμε το Σωματείο μας και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα (νομικά, πολιτικά κοκ) θα δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι τέλους!

8η Μάρτη –  Καμία/κανένα μόνο

Τα περιστατικά έμφυλης βίας, γυναικοκτονιών, βιασμών και  κακοποιήσεων έρχονται όλο και πιο συχνά στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας πως οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα αποτελούν μαζί με τις μετανάστριες τα πιο ευάλωτα κομμάτια της εργατικής τάξης, τα οποια βιώνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο μέσω των παρενοχλήσεων και των κακοποιητικών συμπεριφορών εντός και εκτός του χώρου εργασίας μας αλλά και μέσα από το εντεινόμενο καθεστώς στην εργασία, της ανεργίας και της επισφάλειας που επισφραγίζεται από χαμηλότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα και την επί της ουσίας άνιση πρόσβαση στην εργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΙΚΥ δεν δίστασε να εκβιάσει συναδέλφισσές μας θέτωντας το ερώτημα “ή υποτροφία ή εγκυμοσύνη”, καθώς οι υποτροφίες και οι συμβάσεις έργου αφήνουν τα συνάδελφα έκθετα στην ευχέρεια κάθε εργοδοσίας. Να βάλουμε τέρμα στις παρενοχλήσεις, την εργασιακή εκμετάλλευση και κάθε λογής εκφοβισμό! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πια τα θύματα να εγκλωβίζονται σε κακοποιητικό περιβάλλον ή να ωθούνται σε φυγή ενώ οι θύτες παραμένουν και δρουν ανενόχλητοι! Δε θα επιτρέψουμε πια να τους χαρίζουμε την εργατική μας δύναμη! Δε θα γίνουμε με τη βούλα ο κλάδος – όνειρο για τους εργοδότες, όπου η λέξη “δικαιώματα” αποτελεί παρελθόν! Για αυτό η φετινή 8η Μάρτη θα μας βρει στο δρόμο να βροντοφωνάζουμε μαζί με κάθε γυναίκα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο ενάντια στην εκμετάλλευση και την έμφυλη βία, αλλά και καθημερινά στο πλάι κάθε συναδέλφισσας/ου που καταγγείλει περιστατικό. Ήρθε η ώρα που όλα τα θύματα θα μιλήσουν, όχι απλά γιατί βρήκαν το θάρρος, αλλά και την ατομική και συλλογική δύναμη. Το σωματείο μας, η αλληλεγγύη μεταξύ μας και ο αγώνας μέχρι τέλους θα μας δώσει τη δύναμη, θα μας δικαιώσει και θα μας προστατεύσει όλους, όλες και όλα!

Προγράμματα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας (ΕΣΠΑ)

Αναφορικά με το διδακτικό έργο και το ΕΣΠΑ έχουμε ήδη συζητήσει ότι μολονότι καλύπτουμε επί της ουσίας πάγιες και διαρκείς ανάγκες διδασκαλίας, χρησιμοποιούμαστε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ως αναλώσιμοι για να καλύψουμε κενά την τελευταία στιγμή μη μπορώντας να εξασφαλίσουμε τα βασικά για τη διαβίωσή μας. Το “Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας” (ΕΣΠΑ) εν πολλοίς είναι ένα ακόμη πρόγραμμα (μαζί με τους ακαδημαϊκούς υποτρόφους, τους ΠΔ407 κ.α.) το οποίο ανακυκλώνει την επισφάλεια και την ανεργία. Πέραν του οτι άφησε ξεκρέμαστους εκατοντάδες συναδέλφους/ισσες κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και τα ίδια τα ιδρύματα, για αυτό το εξάμηνο οι θέσεις και πάλι είναι αρκετά μειωμένες κάτι που για εμάς σχετίζεται με τον σχεδιασμό για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την – απαραίτητη-συνοδή απαξίωση των ΑΕΙ. Επιπλέον, οι όροι του προγράμματος μεταβάλλονταν κάθε χρόνο, ενώ παρατηρούνταν σημαντικές διαφορές στις συμβάσεις ακόμα και μεταξύ ιδρυμάτων (είδος συμβάσεων, ρυθμοί πληρωμών κ.α.). Για αυτούς τους λόγους, πέρα από το αίτημα για αύξηση των μόνιμων θέσεων στο πανεπιστήμιο, απαιτούμε ενιαίο μακρόπνοο σχεδιασμό και ενιαία υλοποίηση των προγραμμάτων στα ιδρύματα, έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, δυνατότητα υπογραφής σύμβασης ορισμένου χρόνου και συλλογική σύμβαση εργασίας που θα ρυθμίζει το σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Με όπλο την απεργία – για αξιοπρεπείς όρους ζωής & εργασίας

Τόσο τα προβλήματα με το ΙΚΥ και οι έμφυλες διακρίσεις όσο και ευρύτερα οι ελαστικές συνθήκες εργασίας, είναι κομμάτια του ίδιου παζλ: Της εργασιακής επισφάλειας στον κλάδο μας. Μόνο μέσω της αναγνώρισης της εργασιακής μας ταυτότητας μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτού του είδους τα προβλήματα που αναδύονται διαρκώς. Η ενοποίηση των αγώνων που προκύπτουν στην πάλη για μια ΣΣΕ και πάνω στο τρίπτυχο “μισθός – ωράριο – ασφάλιση” είναι που μπορεί να μας διασφαλίσει τα αυτονόητα δικαιώματα μας και να μας επιτρέψει να μην ζούμε τη μέρα της μαρμότας κάθε φορά που λήγει η σύμβαση, τελειώνει το πρόγραμμα, μας ζητάνε να δουλέψουμε αμισθί. 

Στις 28/2, ημέρα γενικής απεργίας, διαδηλώσαμε μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία στα Χαυτεία, ως βήμα για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων, συνθηκών και αμοιβών στο ύψος των πραγματικών αναγκών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και θα καλύπτει όλο το προσωπικό στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γνωρίζουμε πως η ΣΣΕ, δεν θα κερδηθεί σε μια μέρα. Εντάσσουμε την απεργία μας λοιπόν σ’ ένα συνολικότερο πλαίσιο ανυπακοής και πίεσης της εργοδοσίας μας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τα projects θα πάνε πίσω, οι διαλέξεις δε θα αναπληρωθούν, θα χαθεί ένα deadline. Η διάλεξη και η έρευνα δε γίνονται χωρίς εμάς. Είμαστε απαραίτητες/οι για την ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων. Σ’ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε στο πλάι μας σωματεία και συλλόγους με αναφορά στο πιο πληττόμενο κομμάτι της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επιμέρους αιτήματα των σωματείων αυτών είναι στο χέρι μας να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διεκδίκησης για έναν κλάδο που αμφισβητείται η ύπαρξη του, για να συντηρεί την ανακύκλωση χιλιάδων εργαζομένων που τους στερούνται στοιχειώδεις αξιώσεις για εργασιακή ασφάλεια.

Αποφασίζουμε:

  • 24ωρη απεργία στις 8/3, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου αλλά και ημέρα της γυναίκας. Συγκέντρωση με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και Σωματεία στα Προπύλαια, 12:00 και στήριξη των φεμινιστικών κινητοποιήσεων της 8ης Μάρτη. 
  • Συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο για την 8η Μάρτη μαζί με σωματεία, φεμινιστικές συλλογικότητες και φορείς, Σύνταγμα 19.00.
  • Στήριξη και συμμετοχή των δράσεων/εκδηλώσεων/κινητοποιήσεων που οργανώνονται από τους ΦΣ και τους συντονισμούς τους στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο 
  • Παρεμβάσεις στήριξης των καταλήψεων εκ μέρους του Σωματείου σε Γενικές Συνελεύσεις των ΦΣ
  • Συνέχιση της απεργίας-αποχής από τη διαδικτυακή διδακτική λειτουργία, τις διαδικτυακές εξεταστικές και επιτηρήσεις στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη
  • Συμμετοχή σε συντονισμούς σωματείων για την κλιμάκωση-σύνδεση των αγώνων μας 
  • Διοργανώνουμε σύσκεψη σωματείων του Κλάδου για την διεκδίκηση συμβάσεων εργασίας και αξιοπρεπών μισθών στην προοπτική σύναψης ΣΣΕ, τον συντονισμό ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις, την εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επανεκκίνηση της λειτουργίας του παρατηρητηρίου εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προετοιμασία οδηγού δικαιωμάτων & διεκδικήσεων.
  • Κινητοποιούμαστε ενάντια στον εκβιασμό ΙΚΥ-Υπ. Παιδείας. Διοργάνωνουμε πανελλαδική καμπάνιας-ενημέρωσης του Σωματείου σχετικά με τη πάλη υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των συναδέλφων/ισσων που θα κληθούν να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους από το ΙΚΥ.
  • Επικοινωνία του σωματείου με ομάδα δικηγόρων ώστε να υπάρχει ετοιμότητα να δοθούν νομικές μάχες από το σωματείο για το ζήτημα του ΙΚΥ.
  • Νομική βοήθεια από την ομάδα δικηγόρων και ετοιμότητα για κινητοποιήσεις στο ΙΚΥ ή/και στο υπουργείο μόλις μας γνωστοποιηθεί περίπτωση όπου θα ζητηθούν δεδουλευμένα.
  • Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 14/3, απαιτώντας δέσμευση για αλλαγή της ΚΥΑ και μη επιστροφή των δεδουλευμένων των υποτρόφων. Παράλληλα προχωράμε σε καμπάνια δημοσιοποίησης του ζητήματος.
  • Στήριξη και συμμετοχή στις εκδηλώσεις επανοικειοποίησης του κάτω Πολυτεχνείου το επόμενο διάστημα, με πρώτη δράση το Σάββατο 9 Μαρτίου.
  • Νέα ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σάββατο 30/3
Design a site like this with WordPress.com
Get started