Η σταθερή μηνιαία μισθοδοσία από τους ΕΛΚΕ δεν είναι πολυτέλεια!

Για έναν εργαζόμενο που πληρώνεται μέσω του ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ ή ΕΜΠ, κάθε μήνας κατά πάσα πιθανότητα του προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας. Και αυτό για ένα λόγο που ξεπερνά κάθε φαντασία: Είναι αβέβαιο το πότε θα γίνουν οι πληρωμές! Οι πληρωμές σε σταθερή ημερομηνία, χωρίς καθυστερήσεις και αστερίσκους, δεν είναι πολυτέλεια είναι βασική προϋπόθεση.

Οι ημερομηνίες πληρωμών μέσω της  Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) ορίζονται ως η 13η ημέρα κάθε μήνα εφόσον τα αιτήματα πληρωμής έχουν κατατεθεί ορθά και έως την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον το αίτημα πληρωμής έχει συνταχθεί πρόκειται να πληρωθούν την 27η ημέρα του μήνα. Πολλές/πολλοί «τυχερές/οί» συναδέλφισσες/οι μας, που απασχολούνται στο ΕΚΠΑ και, αμείβονται για την εργασία τους μέσω ΕΛΚΕ, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στις 13/2/2023 ο μισθός τους δεν κατατέθηκε αλλά ούτε στάλθηκε εντολή πληρωμής.  Μετά από πολλαπλά τηλέφωνα και ερωτήσεις στον ΕΛΚΕ ενημερωθήκαμε – εν μέρει – ότι η καθυστέρηση συνέβη λόγω υψηλού φόρτου εργασίας χωρίς να είναι γνωστή η εκτιμώμενη ημέρα καταβολής πληρωμής (π.χ. στις 27/2). Σαν μην έφτανε αυτό, ενημερωθήκαμε πως ο ΕΛΚΕ δεν είναι δεσμευμένος για την πληρωμή μας στις 13 κάθε μήνα! Το παραπάνω μάλιστα αποτελεί «συνήθεια» του ΕΜΠ, όπου παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι (που ο ΕΛΚΕ παραμένει κλειστός λόγω υποστελέχωσης) και Χριστούγεννα (κατά την περίοδο ψήφισης του προϋπολογισμού του ιδρύματος) οι εργαζόμενοι/ες μένουν απλήρωτοι/ες για μήνες ολόκληρους με το κόστος ζωής να είναι στα ύψη.! Στην περίπτωση του επικουρικού έργου, η καταβολή των δεδουλευμένων μπορεί να καθυστερήσει έως και 8 μήνες!

Το καθεστώς επισφαλούς εργασίας στον κλάδο μας είναι γενικευμένο: οι πολύ χαμηλοί μισθοί, η μαύρη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, η ανυπαρξία των δώρων και των υπερωριών, η καθυστέρηση ή η διακοπή πληρωμών συνθέτουν την εικόνα των συνθηκών γαλέρας που βιώνει κάθε συναδελφος/ισσα. Αποτελούν παγιωμένες τακτικές που νομιμοποίησαν οι αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές νομοθεσίες (βλπ. ν. Χατζηδάκη, ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη κλπ) με στόχο την πλήρη ένταξη της δημόσιας επιστημονικής έρευνας στο στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου διεθνώς για την εκτόξευση των κερδών.

Οι εργαζόμενοι/ες στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν ούτε τα βασικά (ωράριο-ασφάλιση-μισθό) και -απουσία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας- οι περισσότεροι/ες από εμάς δουλεύουν είτε αμισθί είτε υπο-αμειβόμενοι/ες με υποτροφίες και συμβάσεις έργου. Οι «συμβάσεις» που υπογράφουμε, όχι μόνο δεν έχουν καταγεγραμμένη ημερομηνία πληρωμής, αλλά θέτουν και τον μισθό μας υπό αμφισβήτηση, καθώς αυτός θα μας κατατεθεί όταν και εφόσον εκτελέσουμε το έργο μας σωστά, με αποτέλεσμα η αμοιβή μας να καταβάλλεται πάντα καθυστερημένα.

Ως εδώ! Δε θα εργαζόμαστε για ψίχουλα τη στιγμή που το κόστος ζωής εκτοξεύεται και μας οδηγεί κυριολεκτικά στα όρια του βιοπορισμού. Δε θα διαπραγματευόμαστε την πληρωμή μας! Να δεσμευτούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι ΕΛΚΕ για την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων μηνιαία, και για την άμεση αποπληρωμή του Γενάρη με ενιαίο τρόπο σε όλα τα ιδρύματα.

Απαιτούμε ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, αφού τα ιδρύματα έχουν φτάσει στα όρια του να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη, όπως είναι η καταβολή των μισθών! Η έρευνα για εμάς δεν είναι χόμπι αλλά η εργασία μας.

Απαιτούμε 

  • Κανονισμός έγκαιρων πληρωμών σε σαφή ημερομηνία όλων των εργαζομένων στην έρευνα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας
  • Να στελεχωθούν οι ΕΛΚΕ με επαρκή προσωπικό και να δημιουργηθεί μηχανισμός με τον οποίο να δεσμεύονται με σαφήνεια για τον τρόπο έγκαιρης και απρόσκοπτης καταβολής των δεδουλευμένων κάθε μήνα.

Διεκδικούμε

  • Κατάργηση της αμισθί εργασίας στην έρευνα και τη διδασκαλία – επαρκή χρηματοδότηση (από τον τακτικό προϋπολογισμό του κάθε ιδρύματος) για προκήρυξη έμμισθων θέσεων παροχής επικουρικού έργου, με πραγματική αποτύπωση των ωρών απασχόλησης, για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε Τμήματος
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο της Έρευνας.
Design a site like this with WordPress.com
Get started