8η Μάρτη: Σπάμε τη σιωπή! Καμία μόνη- Κανένα μόνο

Ψήφισμα ΣΕΡΕΤΕ για 8η Μάρτη

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργαζόμενες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και πραγματοποίησαν μαχητικές διαδηλώσεις διεκδικώντας μείωση ωραρίου εργασίας, εξίσωση των μισθών τους με των ανδρών εργατών και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Η απεργία αυτή αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές του παγκόσμιου φεμινιστικού/εργατικού κινήματος και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών, το 1910, η καθιέρωση της ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η καθεστωτική καθιέρωσή της, από τον ΟΗΕ το 1977, επιχειρεί την απονοηματοδότηση κάθε μαχητικής διεκδίκησης, κάθε ιστορικής παρακαταθήκης και συλλογικής μνήμης που μπορεί να εμπνεύσει και να προωθήσει τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση. Έναν αγώνα, τον οποίο η κυριαρχία συνεχώς επιχειρεί να εγκολπώσει με καπιταλιστικούς όρους.

Σήμερα, διανύουμε μια περίοδο που τα περιστατικά έμφυλης βίας, γυναικοκτονιών, βιασμών και  κακοποιήσεων έρχονται όλο και πιο συχνά στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας πως οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα αποτελούν μαζί με τις μετανάστριες τα πιο ευάλωτα κομμάτια της εργατικής τάξης, τα οποια βιώνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε πολλαπλά επίπεδα. Η πατριαρχία πατάει πάνω στα σώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όχι μόνο μέσω των παρενοχλήσεων και των κακοποιητικών συμπεριφορών εντός και εκτός του χώρου εργασίας μας, αλλά και μέσα από το εντεινόμενο καθεστώς στην εργασία και την όλο και αυξανόμενη ανεργία και επισφάλεια. Οι εργαζόμενες καλούμαστε να αποδεικνύουμε καθημερινά πως είμαστε ικανές στην εργασία μας, να δουλέψουμε σε συνθήκες μισθολογικής ανισότητας, χωρίς καμία μέριμνα για πάγια έξοδα περιόδου ή γυναικολόγου/προληπτικών εξετάσεων ακόμα και να διαχειριστούμε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας μας. Στην περίπτωση δε που επιθυμούμε να μείνουμε έγκυες, είμαστε συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης/διακοπής σύμβασης ενώ χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για την άδεια μητρότητας.

Όλα τα παραπάνω, το κράτος προσπαθεί να μας πείσει ότι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά: οι γυναικοκτονίες αντιμετωπίζονται σαν εγκλήματα πάθους, ενώ πλέον όλοι εφαρμόζουν τις «πολύτιμες» συμβουλές του  Σταύρου Μπαλάσκα με την άμεση ομολογία τους στις αρχές, περιστατικά (ομαδικών και μη) βιασμών είναι “καλοστημένες σκευωρίες” ενώ κυκλώματα διακίνησης παιδιών, εφήβων και γυναικών ξεπλένονται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Από την άλλη, στο χώρο της εργασίας, ο κρατικός σχεδιασμός ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων γυναικών δίνοντας τους ψευδεπίγραφες λύσεις στα έμφυλα ζητήματα, όπως η αύξηση των ποσοστών των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, η αύξηση/ενίσχυση άδειας πατρότητας, ενώ η άδεια μητρότητας είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και τέλος η “προστασία” των επιζωσσών σεξουαλικών παρενοχλήσεων με την απομάκρυνση τους από τον χώρο εργασίας.

Ειδικότερα στο χώρο της έρευνας, τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο φως ένας αριθμός περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, αποδεικνύοντας ότι ο ακαδημαϊκός χώρος όχι μόνο δε μένει στο απυρόβλητο, αλλά αποτελεί ακόμα έναν κλάδο που οι παραβιαστικές συμπεριφορές τροφοδοτούνται από τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης οι οποίες δημιουργούν οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Πίσω από το προσωπείο της αριστείας που προβάλλεται για τα ιδρύματα, δε μπορεί να κρυφτεί η ωμή πραγματικότητα ότι μια εργαζόμενη στην έρευνα, υπό τον φόβο της διακοπής της σύμβασης ή του διδακτορικού έργου από τον επιβλέποντα, αναγκάζεται να υπομείνει το κακοποιητικό περιβάλλον για όσο διαρκεί το ερευνητικό έργο ή το διδακτορικό της πριν προβεί σε καταγγελία. Η παραπάνω κατάσταση μάλιστα είναι ενδεικτική ενός εργασιακού κλάδου που δεν έχει καν αναγνωριστεί, κάνοντας τις/α/ους εργαζόμενες/α/ους του έρμαια εκμετάλλευσης και εκφοβισμού. Ο κρατικός σχεδιασμός που βλέπει το πανεπιστήμιο ως άμεσο πεδίο κερδοφορίας επιδιώκει την πλήρη ασυλία στα υψηλόβαθμα μέλη του και την απουσία συνδικαλιστικής δράσης φοιτητών και εργαζομένων, δημιουργώντας ένα τοπίο όπου η απλήρωτη εργασία, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση θεωρούνται θέσφατα και αδιανόητο να καταγγελθούν.

Δεν περιμένουμε τίποτα από το αστικό κράτος και τους θεσμούς του. Δε θα αγγίξουν ποτέ εκείνους που εκφράζουν τα συμφέροντα τους, τους ευυπόληπτους πολίτες του Κολωνού, τους αστυνομικούς που βιάζουν εντός και εκτός των ΑΤ, τους μεγαλοκαθηγητές – manager που προσελκύουν ζεστό χρήμα στο πανεπιστήμιο. Οι μόνοι εχθροί τους είναι η συλλογικοποίηση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, εκείνος που εμείς  οφείλουμε να οργανώνουμε . Ο αγώνας ενάντια στις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, οφείλει να περνάει μέσα από τα σωματεία. Θέλουμε σωματεία ασπίδες ενάντια στις ταξικές και εμφυλες καταπιέσεις, που θα ακούσουν, θα παλέψουν μαζί με τις επιζώσες, για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και μέλλον. Θέλουμε σωματεία τα οποία πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση για να τελειώνουμε με κάθε είδους πατριαρχική και σεξιστική αντίληψη, διάκριση και εξουσία στα ερευνητικά κέντρα και στις σχολές που εργαζόμαστε!

Το σωματείο μας στέκεται στο πλάι των επιζωσσών και προτρέπει κάθε συναδέλφισσα/ο να καταγγείλει οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά, mobbing, σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμό  ή διάκριση λόγω φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού, κόντρα στο καθεστώς εκφοβισμού! Σπάμε τη σιωπή! Καμία μόνη/ Κανένα μόνο απέναντι στους κακοποιητές και κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης. Τα περιστατικά έμφυλης βίας δεν αυξήθηκαν τώρα. Τώρα όμως η κοινωνία έχει αρχίσει να τα αντιπαλεύει μιλώντας ανοιχτά για τη συναίνεση, τη κουλτούρα βιασμού, τις παρενοχλήσεις, το ρόλο της εργαζόμενης γυναίκας στη δουλειά και στο σπίτι και βγαίνοντας μαζικά στο δρόμο παλεύοντας για μια άλλη κοινωνία δίχως εκμετάλλευση και κάθε είδους καταπίεση!

Στα πλαίσια όλων των παραπάνω, αποφασίζουμε στάση εργασίας 12.00-16.00 και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη στις 13:00 και στις 18:00. Επιπλέον, οργανώνουμε δράσεις εντός των ιδρυμάτων στις 10:00 στο ΕΚΠΑ (Βιολογικό) και στο ΕΜΠ(πλατεία Πολυτεχνειούπολης).

Διεκδικούμε:

  • Μέριμνα για προστασία των επιζωσσών στην  έρευνα. Να μην εγκλωβίζονται στο κακοποιητικό περιβάλλον, αλλά να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας/διατριβής της.
  • Πλήρη προστασία της μητρότητας. Καμία απόλυση εγκύου! Άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας ανεξάρτητα απ’ τη μορφή απασχόλησης.
  • Να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία».
  • Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού στους χώρους δουλειάς. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μία γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.
  • Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζωσών βίας λόγω φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού. Οικονομική και πρακτική στήριξη των επιζωσών με ξενώνες φιλοξενίας και μονάδες περίθαλψης.
  • Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το  επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/α/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ωράριο και μισθό.
Design a site like this with WordPress.com
Get started